Energie-Blog

André Jurres

Waar dient de nieuwe regering ook over na te denken in België in verband met de energiemarkt, klimaat en milieu?

De twee grootste politieke partijen van België toetsen voorzichtig af of een regering vormen mogelijk is nu de combinatie van gezondheids- en economische crisis voor de deur staat.  De echte impact is nog niet zichtbaar, want vele sectoren worden nu rechtgehouden met geleend geld van de toekomstige generaties.

Alle inspanningen staan vooral in het teken van economische groei, althans om deze toch maar  te krijgen na de klap die we dit jaar te verwerken krijgen.  De energiemarkt biedt een opportuniteit om te investeren in nieuwe technologie gezien de keuzes waar alle landen voor staan…

Lees verder

Groene waterstof komt binnen langs de voordeur

Steeds meer landen springen op de kar van groene waterstof, Nederland, Duitsland, Portugal, Japan, etc.  De lijst wordt snel langer en overheden en bedrijven publiceren het ene na het andere persbericht en studies.

Voor Nederland verscheen deze week een studie die nogmaals aanduidde waar de hot spots zich bevinden voor mogelijk toekomstige grote groene waterstof productie.  Mogelijk want er moeten nog wel wat randvoorwaarden komen om al dit moois mogelijk te maken. 

In de eerste plaats dient er voldoende groene stroom aanwezig te zijn gezien elektrolyse een zeer energie intensief…

Lees verder

Nederland gaat groene stroom tanken in Denemarken

Dat het moeilijk ging worden voor Nederland om zijn duurzame doelstellingen te halen dit jaar stond een beetje in de sterren geschreven.  De achterstand was dan ook enorm en het niet behalen van de 14% doelstelling is dan ook voor niemand een verrassing.

Gelukkig is daar het achterpoortje, landen die zelf niet kunnen voldoen mogen duurzame energie aankopen in het buitenland.  De 200 miljoen Euro die zo wordt weggedragen komt zo uit uw en mijn begroting gezien de staat uiteindelijk wijzelf zijn.

Het kan gek klinken maar Nederland doet de laatste paar jaar wel echt zijn verdomde…

Lees verder

Nu energie bijna gratis is behoefte aan echt lange termijn duurzaam relanceplan

Nu energie op dit ogenblik bijna gratis is door enerzijds de huidige gezondheidscrisis die zorgt voor minder vraag en anderzijds teveel van het verkeerde aanbod mag men zich terecht de vraag stellen of dit slecht nieuws is voor de klimaatdoelstellingen van 2030.

Op korte termijn niet want de afname van de vraag zorgt voor een tijdelijke verlichting van veel steden die gebukt onder de smog al decennia hun naasten bijna niet meer zien.  De natuur herleeft tijdelijk en dat is goed te zien in steden zoals Venetië, Peking, New Delhi, etc.  De dieren bevinden zich terug op plaats waar ze al…

Lees verder

Kernenergie in België, Slaan en Zalven

Timing is altijd belangrijk in het energiedossier en in het verleden was de strategie van de dominante marktpartij en voormalig monopolist vaak heel goed.

Recent ging men echter uit de bocht door in een open brief de huidige noodregering in verlegenheid te brengen en dit in volle Corona crisis.  Het toont ook aan hoezeer men in een bubbel kan leven en overtuigd zijn van haar of zijn gelijk.

De schade was beperkt, want de premier van België, met maar beperkte opdracht voor enkele maanden, antwoordde terecht dat reageren op het dossier kernenergie niet binnen haar mandaat ligt. …

Lees verder

Robbertje vechten in de media

Wind versus kernenergie

Recent was er een opvallende reclame in een Belgische krant van het energiebedrijf Eneco die een directe vraag stelde aan de Belgische overheid en natuurlijk ook een schot voor de boeg gaf  inzake de historische dominante monopolist Electrabel/Engie.

De vraag was  of we gaan kiezen voor wind/duurzame energie of kernenergie nu bleek dat gedurende een relatief korte tijd windmolens werden stopgezet terwijl de kerncentrales vol bleven doorwerken.  En dit op een moment dat de vraag naar energie en elektriciteit al een stuk lager is…

Lees verder

Verlenging kerncentrales en/of Green Deal voor de toekomst

Zijn we op weg naar een Pax Electrica deel X of houdt de toekomstige regering zich aan de kernuitstap zoals in 2003 in een wet opgenomen?  Toeval is het zeker niet dat de vraag nu naar buiten komt gezien het adagium zegt “never waste a good crisis” en zo dacht men bij de huidige eigenaar van de kerncentrales wellicht ook.

Dat we midden in een storm zitten is een open deur in trappen maar zo worden zaken die tot voor kort voor velen onbespreekbaar waren misschien wel terug bespreekbaar.  De vraag op zich mag natuurlijk altijd gesteld worden maar waarom dit via de media dient te gebeuren…

Lees verder

Het nieuwe normaal

Dat we midden in een storm zitten is een open deur in trappen, de dagelijkse media berichten staan er bol van terecht wordt er aan gedrongen om tijdelijk te luisteren naar de goede raad die ons via alle media tegemoet komt.

Zowat alle sectoren worden getroffen maar toch vooral de psyché van de mens die geen blijf weet met het verlies van veiligheid, een onzichtbare vijand heeft ons in haar greep.  Dit besmettelijke virus zorgt ervoor dat we mogen en moeten nadenken over de manier waarop wij onze maatschappij hebben georganiseerd en kan als een nieuwe verwittiging gezien worden.

Ook…

Lees verder

De wereld en de mens 2.0

De wereld staat even stil dezer dagen of toch één van de honderdduizend diersoorten namelijk de mens.  Even zijn we allen gelijk en blijkt de kwetsbaarheid van een globale wereld die als zowat enige absolute doel heeft om te groeien.

Er zijn al drastische maatregelen genomen om de zwakkeren, ouderen en zieken te beschermen tegen een onzichtbare vijand en dat is zeer terecht.  Wat is de prijs van een mensenleven? Gelukkig waardeert de mensheid deze zeer hoog en is men bereid om hier een prijs voor te betalen. 

Ook al beseffen velen wellicht niet dat de prijs van de remedie wel…

Lees verder

Na regen komt zonneschijn

Dat de wereld momenteel gebukt gaat onder een aantal recente fenomenen is een open deur in trappen, een nieuw virus doet de mensheid bibberen als nooit tevoren.  Dat er in de Benelux midden maart een kleine duizend mensen zijn met dit virus zorgt voor een echte psychose, de media vergroot ieder bericht enorm uit en we hebben zoveel instant schermpjes dat het letterlijk je neusgaten uitkomt.  27 miljoen mensen en duizend mensen met een virus, natuurlijk goed dat men er alles aan doet om dit virus in de kiem te smoren maar hopelijk blijft men de zaken wel in enig perspectief zijn.

Tot…

Lees verder
 • De Telecom age

  Periode 1991-2002
  In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...


  Lees meer
 • Energy age

  In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...


  Lees meer
 • NPG energy

  Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


  Lees meer
 • André invest

  Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....


  Lees meer

Interessante Links

The way to get started is to quit talking and begin doing