Energie-Blog

André Jurres

Zonder mezelf nu direct een groene jongen te noemen, was het nieuws dat de rechtbank in Brussel deze week Greenpeace vrijsprak goed nieuws. De rechtzaak die door de oude dame was aangespannen(lees Suez/GDF/Electrabel) tegen Greenpeace België had op zich begrijpelijke gronden vanuit hun standpunt daar het nooit leuk is in slecht(maar wel met een grond van waarheid) daglicht gesteld te worden. Hier ging het echter eerder over ego dan inhoud had ik de indruk, daar Greenpeace met een ludieke actie steenkolen in de ingang/receptie van de hoofdzetel had gebracht als protest tegen de bestaande kolencentrales en het mogelijk langer open houden ervan. (de klacht ging over recht van meningsuiting en betogen en dit ook op privéterrein)
Of David McTaggart er vanuit zijn graf vrolijk van zou worden is te betwijfelen daar dit soort rechtzaken volledig irrelevant zijn om naar een duurzamere samenleving te gaan. Dat een dergelijk groot bedrijf zich laat verleiden tot zo'n idiote beslissingen om rechtzaken te beginnen over enkele kolen in de receptie zegt gewoon alles. Hiermee bedoel ik dat als dit de grootste rechtzaken zijn die ze moeten voeren dan hebben ze hun scheepjes goed op het droge. Dat hun dominante positie in België volledig aanvaard wordt door het politieke establishment is een feit (vooral door het gebrek aan het zien van oplossingen om naar een betere marktwerking te gaan) en vanuit hun eerder bescheiden organisatie in België bereikt Greenpeace meer dan alle politici samen.
De autobiografie van David McTaggart is trouwens wel een aanrader daar hij een beter licht geeft over hoe en door welk toeval Greenpeace verder gegroeid is en het ook evengoed allang niet meer had kunnen bestaan. Samen met het WWF heeft Greenpeace ons bewust gemaakt van ons collectief falen om onze welvaart hand in hand te laten gaan met moeder natuur. Deze week stond bijvoorbeeld in de Nederlandse Volkskrant en NRC dat de wereld sinds deze week in het rood is gegaan. Hiermee bedoel ik dat onze impact op alle grondstoffen en het vermogen van de aarde om dit jaarlijks aan te maken deze week op is. Dankzij de ontwikkelingslanden trouwens is het nog maar deze week. Voor de Benelux bijvoorbeeld hebben we eind maart/begin april onze jaarlijkse quota opgebruikt. Als we dan even stilstaan bij het feit dat ook alle Chinezen/Indiërs/Brazilianen op weg zijn naar hetzelfde streven naar welvaart dan hebben we een dezer dagen nog even twee nieuwe planeten nodig. Nu zijn dit soort weetjes wellicht te gratuit zonder ook mee te werken aan oplossingen maar het begint toch bij weten.
Nu heb ik zelf voor mijn eigen huis het EPC laten opmaken en het kwam er goed uit, dit ondanks de ouderdom van het huis zijnde bouwjaar 1895-1902. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dakisolatie, HR++ ramen en HR+ketels. Naar het elektrisch gedeelte wordt trouwens niet gekeken bij een EPC wat ik toch een beetje eigenaardig vond(spaarlampen overal).
Daarnaast krijg je dan nog een certificaat/keuring van je elektrische installatie zodat je ook daar weet of er iets moet vervangen worden of beter kan. Dat dit alleen verplicht is als je een huis gaat verkopen is wellicht niet genoeg, iedere eigenaar van een huis dient dit eigenlijk te laten doen en bij gebreken binnen een bepaalde termijn dit te laten oplossen. Dit bespaard trouwens een hoop geld op termijn van de eigenaren en draagt direct bij tot een lager verbruik en dus minder CO2 uitstoot.(en dus lagere energiefacturen)