Energie-Blog

André Jurres

Na de aankondiging van Electrabel volgt deze week ook die van Luminus. Wat een verrassing! Het is toch schrijnend om te zien dat de ene na de andere van de ravijn springt om toch maar zijn imago te redden of het klantenverloop tegen te gaan.

De huidige aangekondigde prijsdalingen zijn gewoon niet logisch net zo min als de eerder aangekondigde 15-20% prijsstijgingen. Degene die nu hoera roepen zijn te snel, paniekvoetbal is geen oplossing voor een eerlijke en transparante energieprijs op lange termijn.

Er zijn weinig redenen om de prijs te kunnen verlagen buiten dan dat de gasprijs eindelijk wordt losgekoppeld van de olieprijs. Het kan best zijn dat de gasprijs fors gaat dalen (en met de heronderhandeling van contracten ook is gedaald) door het wegvallen van de Noord-Amerikaanse markt waar de gasprijs met twee derde gedaald is (door het schaliegas en de anticipatie op overschotten), maar ik hoor nog niemand zeggen dat de gascentrales nu wel rendabel zijn.

Integendeel, in mijn gesprekken van de laatste weken met diverse eigenaren van gascentrales hoor je toch dat de spreads (verschil tussen de aankoop van gas om je gascentrales te laten werken en de verkoop van je elektriciteit) nog altijd niet goed zitten en men nog altijd overweegt om gascentrales in de mottenballen te gaan brengen. 

Wat voor een signaal geeft men nu eigenlijk naar de markt en zijn klanten, de elektriciteitsprijs die wij u jaren hebben aangerekend was te hoog? Dat kan wellicht het geval geweest zijn met de historische marktpartijen Electrabel en Luminus die de prijzen van de nieuwkomers niet wilden of konden volgen (rekent u zelf maar eens uit als u 3,2 miljoen klanten hebt of 1,7 miljoen klanten en je geeft die allemaal € 100 korting, big bucks!), maar dat geldt zeker niet voor de kleinere spelers die bij de liberalisering op de markt zijn gekomen.

Met momenten was er voor die spelers zo goed als geen geld te verdienen na de Irak oorlog (waardoor de groothandelsprijs bijna maal twee ging) en het is pas vanaf het Lehman debacle en de financiële crisis daaropvolgend dat de marges gezond werden. Dat zelfs nu partijen als Eneco bepaalde prijsverlagingen gaan doorvoeren vanaf 1 januari is ronduit gevaarlijk en zelfs dom. Te begrijpen is dat een dergelijke kleine leverancier moet blijven groeien want anders kunnen ze de handdoek in de ring gooien. Zaken zoals de vaste vergoeding afschaffen is gewoon niet slim.

Als we morgen een nieuwe gebeurtenis krijgen zoals de Irak oorlog is die vaste vergoeding zowat de enige marge die je overhoudt om je kosten mee te dekken. Het korte termijn opportunisme zal hebben meegespeeld om gratis media-aandacht te krijgen door aan te kondigen dat de prijs niet omhoog gaat bij jou, maar zelfs omlaag, maar het is alsof je in je eigen voet schiet en dan communiceert dat je iets geraakt hebt.

Nu verwacht ik zelf dat al deze mooie aankondigen een zeer kort leven beschoren zullen zijn want ze gaan in tegen de markttrend (en noodzaak) voor een goede en eerlijke energieprijs die voldoende hoog is om nieuwe investeringen te kunnen dragen (wat vandaag totaal niet het geval is). Het is een beetje zoals met de olieprijs, als deze structureel boven de 80 dollar per vat blijft dan worden nieuwe ontginningstechnieken haalbaar (jammer genoeg) die anders te duur zijn.

Voor onze sector zijn grote investeringen noodzakelijk en dient de elektriciteit- en gasprijs op een voldoende hoog niveau te zijn om nieuwe technologieën voor het leveren van energie (duurzame) mogelijk te maken.  De constante focus op de korte termijn prijs door de diverse politici getuigt wederom van het ontbreken van enige visie op het energiebeleid op lange termijn. 

Ons energiebeleid loopt eigenlijk gelijk met de visie op politiek voeren zijnde brandjes blussen en verder aanmodderen. Ons politiek systeem van compromissen sluiten werkt gewoon niet voor het energiebeleid daar het klimaat zich niet in een compromis laat opsluiten. Denkt men nu echt dat een klimaatswijziging door onze uitstoot milder wordt omdat er een compromis kan gesloten worden? Nu word ik niet snel kwaad (degene die mij kennen weten dat), maar de heren politici zijn er nu echt een potje van aan het maken en de jongeren en volgende generatie zullen hier de volle prijs voor gaan betalen.

Wie gaat in zijn Nieuwjaarsbrief ruimte maken voor een echt lange termijn energiebeleid?