Energie-Blog

André Jurres

Een mooi team, een mooi bedrijf, een mooie sector.

Af en toe even stilstaan, meestal doe ik dit om de vijf jaar.  Hieronder een mededeling omtrent Volth2 waar ik vijf jaar geleden aan begonnen ben met een geweldig team aan collega's die op hun gebied experts zijn, er is nog zoveel werk in onze energiesector, systeemintegratie is één van de ontbrekende blokken waar wel aandacht voor is in sommige landen.  

 

Bericht:

In 2020 richtte ik VoltH2 op. Mijn doel: fabrieken voor groene waterstof ontwikkelen. Dat was na groene stroom en biomassa een volgende logische stap om  zo een nieuwe bijdrage te leveren aan de energietransitie.

 

Vandaag…

Lees verder

E-world

Dit jaar een korte stop gemaakt bij E-world in Essen.  De jaarlijkse hoogmis van de energiemarkt in Essen is toch wel iets te groot voor de stad.  Nochtans een mooi event waar je op één dag met heel veel collega’s uit de sector kunt afspreken.  De sector gaat momenteel wel gebukt onder heel veel veranderingen die op hun beurt ook vaak forse investeringen vergen.

De aanwezige netwerkbedrijven rollen over elkaar hen het laatste jaar met aankondigen over miljarden investeringen.  Ondertussen is het investeringsbedrag al vele honderden miljarden Euro’s en lijkt geld geen probleem.  Toch…

Lees verder

Donkere dagen zorgen voor hoge stroomprijzen

Dat het weer al meer dan een jaar niet meezit is een open deur intrappen. Na de zondvloed die we maanden lang over ons heen kregen, laten de jongste  weken  normaal winterweer optekenen. Dat vertaalt zich in grijze dagen met weinig wind en bij momenten frisse temperaturen.    

Dit type winterweer zadelt een heleboel landen op met een hoge stroomprijs, en al helemaal als die wordt berekend op dag- en uurbasis. Enkel Frankrijk ontspringt de dans dankzij zijn grote kernenergiepark.      Het land is  historisch de grootste exporteur van elektriciteit ter wereld  en lijkt niet meteen van…

Lees verder

Groene stroom wordt stilaan onbetaalbaar!

Dat groene stroom al vele jaren de duurste oplossing is van alle brandstoffen mag opvallend genoemd worden.  Politici buitelen over elkaar heen met aankondigingen die uw factuur lager zullen maken.  Het blijft echter geneuzel in de marge en de feiten spreken helaas voor zich.

Dat een groen energie alternatief iets duurder is,  zouden  mensen nog kunnen accepteren alleen is een prijs maal vier toch echt teveel van het goede.  Of het nu aardgas of stookolie is:de overheid  blijft fossiele brandstoffen massaal subsidiëren met alle gevolgen van dien.

Het waarom is niet ingewikkeld,…

Lees verder

Europa worstelt met haar industriebeleid

Dat de industrie het al een paar jaar moeilijk heeft is een open deur intrappen.  Sinds Corona is het alleen maar van kwaad naar erger geworden, met de oorlog in Oekraïne als voorlopig triest hoogtepunt. 

De grote stijging van alle energiekosten gevolgd met een hoge inflatie plus steeds hogere loonkosten doet de industrie letterlijk op haar grondvesten daveren.  Bepaalde productie draait al twee jaar op 70 percent van haar capaciteit en dat wilt zeggen dat men de bestaande installaties wel laat werken, maar nieuwe investeringen niet aan orde zijn.

Toch niet in Europa, er wordt…

Lees verder

COP 29, gastheer wederom grote olieproducent

Nu al een traditie? De hoogmis van de verduurzaming van onze samenleving viert zijn jaarlijkse hoogmis in het hol van de leeuw. Als het een doordachte strategie is van de organisatoren, alle respect, alleen ben ik nog niet overtuigd dat de locatie echt het resultaat is van een uitgekiende strategie.

Nu is er een oud spreekwoord dat zegt: “Hou je vrienden dichtbij, maar je vijand aan de borst.” De plaats speelt wellicht ook minder een rol dan het resultaat aan het einde van zo’n conferentie.

Het is natuurlijk toeval, gezien iedere keer een andere regio aan de beurt komt, maar…

Lees verder

Duurzame vooruitgang vergt investeringen, twee investeringen uitgelicht.

Niet iedere week zijn het hoogtij dagen in de duurzame energiesector, maar twee investeringen kregen toch de nodige aandacht, de ene positief en de andere negatief.

In Duitsland besliste de regering over de uitrol van een nationale snelweg voor waterstof van meer dan 9000 kilometer.  De investering gaat zo’n 19.5 miljard Euro kosten en zal tegen 2032 operationeel zijn.  Nu wordt er gebruik gemaakt van zo’n 60% van de bestaande pijpleidingen maar toch, een land van de omvang van Duitsland die dit klaar krijgt tegen 2032 chapeau.

Nu moet het natuurlijk nog wel gebeuren en nog niet…

Lees verder

Duitsland versus Nederland in de honger naar innovatieve investeringen?

Recent was ik op uitnodiging van een kennisinstelling die een debat organiseerde over investeringen in het Ruhrgebied in Essen. Naast mijzelf waren in het panel ook de minister van klimaat, energie, innovatie van Noord Rijn Westfalen aanwezig, een liberaal parlementslid uit Berlijn en een professor van een kennisinstituut.

Wat opviel in de gepresenteerde statistieken is de enorme afname van investeringen in het Ruhrgebied.  Onrustwekkend zeker, maar zeker geen losstaand feit.  Onze industrie in Noord West Europa heeft het immers moeilijk en kreunt onder het gebrek aan competitiviteit…

Lees verder

Windsector kreunt nog steeds onder hogere investeringskosten en als gevolg gebrek aan zeker rendement.

Ook recent kwamen weer berichten binnen van windmolenparken die in de ijskast gaan of minstens “on hold” gezet worden.

Men kan stillaan toch wel spreken van een tendens die niet van voorbijgaande aard is en de overheden worstelen nog met de gevolgen en wat te doen. De fabrikant weigert nog offertes uit te brengen of kondigen zeer grote prijsverhogingen aan.

Het is niet alleen een Europees probleem, want ook in de Verenigde Staten gaan partijen die concessies gewonnen hebben opnieuw met de overheid in gesprek voor een hogere vergoeding.

In Nederland viel ook op dat als…

Lees verder

De industrie in Nederland geeft duidelijk schot voor de boeg. verschenen in het FD op 27 augustus.

Transport voor groene stroom wordt onbetaalbaar in vergelijking met buurlanden.

Vorige week kwam er een wat mij betreft een weinig verrassend rapport naar buiten dat, kort samengevat, nogmaals bevestigde dat Nederland zijn industrie niet écht een warm hart toedraagt.

Het research bureau Aurora heeft in opdracht van enkele grote bedrijven een studie uitgevoerd over de impact van de aangekondigde transporttarieven van de hoogspanningsnetbeheerder Tennet op de Nederlandse competitiviteit.

De door Tennet aangekondigde investeringen voor minstens 160 miljard…

Lees verder
  • Waterstoftijdperk

    In 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....


    Lees meer
  • Magnus energy

    Sinds 2025 commissaris bij Magnus-Enerie...


    Lees meer
  • André invest

    Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....


    Lees meer
  • Enovos Green Power

    Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


    Lees meer
  • Energy age

    In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...


    Lees meer
  • De Telecom age

    Periode 1991-2002
    In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...


    Lees meer

The way to get started is to quit talking and begin doing