Nog maar net terug van vakantie las ik vandaag in de media dat de nieuwe energiebedrijven goede resultaten kunnen tonen in een markt die nog steeds gedomineerd wordt door een partij. Wat mij opviel was dat men wel heel kort door de bocht ging door bijvoorbeeld energieleveranciers te vergelijken met bedrijven die investeren in kleinschalige groene stroom productie. Vermits de liberalisering er voor heeft gezorgd dat de energieketen is opgedeeld is de vergelijking tussen de verschillende bedrijven jammer genoeg niet meer relevant.
Productie, handel, opslag, netwerk(en metering) en levering zijn totaal verschillende markten met verschillende wet- en regelgeving. Daar ikzelf al heb gewerkt voor Essent en nu ook NPG energy mee ben aan het uitbouwen met Jacques Adam heb ik aan den lijve ondervonden hoe groot de impact van regelgeving kan zijn op de winstgevendheid van een activiteit. De verplichtingen(openbare) die sommige regio's aan de leveranciers worden opgelegd zorgen voor een hoge kost. De meeste bedrijven die worden opgesomd investeren dus in kleinschalige groene stroom productie en deze heeft vandaag veel subsidie nodig om hun bedrijf te kunnen uitbreiden. Voor windenergie is de subsidie per opgewekte MWh hoger dan wat je krijgt voor de stroom zelf. Wilt dit dan zeggen dat groene stroom een onrendabele manier van stroom is, volgens mij niet. Energie is gewoon veel te goedkoop vandaag, onze economie heeft vandaag goedkope energie nodig om zijn motor aan de gang te houden, zonder goedkope energie stokt ons model van minstens 2% groei per jaar. Persoonlijk denk ik dat energie duur genoeg moet worden zodat er zuinig mee wordt omgesprongen, hoeveel is dit dan? Wellicht is een goede prijs voor elektriciteit een prijs waar groene stroom productie geen subsidie meer nodig heeft. Als men groene stroom productie echt grootschalig wilt gaan inzetten(de 20% tegen 2020 is echt al heel ambitieus) dan zal energie drie tot vijf keer duurder moeten worden per geproduceerde MWh en uiteindelijk dus ook de prijs die de klant ervoor gaat betalen. De weinige energiebedrijven die zich breed(vanaf het begin en ook naar de consumenten markt) in de markt hebben begeven zoals Nuon en Essent hebben tot nu toe al zwaar geïnvesteerd en hebben hun nek hiervoor uitgestoken.
Hopelijk kunnen de politici deze berichtgeving in de juiste context plaatsen want dat de liberalisering nog veel ondersteuning nodig heeft.