Energie-Blog

André Jurres

Deze week hebben we goed nieuws gehad, de vergunning voor een van onze belangrijke projecten voor dit jaar gaat binnenkomen, de administratie heeft dit per mail al bevestigd en een copie van de brief bijgevoegd. Het gaat hier over een biomassa installatie die via vergassing van o.a. groenten elektriciteit en warmte gaat produceren. Veel meer kan ik nog niet zeggen over dit project maar van zodra de vergunning binnen is zullen we hierover een persbericht de ether in sturen. De mensen die dit project mogelijk hebben gemaakt zijn een aantal ervaren lokale specialisten en managers die dit project na hun uren ontwikkeld hebben. De rol van NPG energy is om de energiestromen administratief op te volgen en natuurlijk samen met o.a. Delta energy de investering te organiseren. Zodra we hierover kunnen communiceren kom ik zeker in meer detail terug op dit project daar de voorbereiding hiervan zeer professioneel verlopen is. Naast dit project zal tegen de zomer ons eerste windmolenpark besteld worden zodat dit medio 2011 operationeel wordt, de biomassa zal ergens tweede helft van 2011 tevens operationeel kunnen worden. Verder hebben onze lokale partners in de ontwikkeling van potentïele zonnepanelen projecten ook een geweldig werk verricht door op minder dan vijf maanden bij een groot aantal bedrijven een uitgewerkt voorstel neer te leggen. Het realiseren van de windmolen, biomassa en PV projecten zijn onze hoofdobjectieven dit jaar en zijn binnen handbereik. Verder bouwen onze lokale partners tevens verder om ook in 2011 minstens voor twee windmolenparken een vergunning te verkrijgen aangevuld met minstens 1 tot 2 biomassa projecten en een verdere uitbouw van potentïele PV parken.
De samenwerking met onze partner Delta energy blijft de basis waarop wij deze ontwikkelingen kunnen doen maar dankzij onze partners zullen ook lokale(lees Belgische) bedrijven mee kunnen investeren in deze projecten. De lokale verankering blijft belangrijk in onze energiemarkt om zo ook aktief te kunnen worden in bijvoorbeeld andere delen van de energieketen.
Verder had ik deze week een zeer interessant gesprek met een van de bekenste Vlaamse topindustrielen waar wij een analyse mogen doen van mogelijke duurzame projecten op al zijn sites. Deze man heeft zich al enkele jaren verdiept in de duurzame energiemarkt en wilt zelf investeren in mogelijk industriele projecten. Vooral de bouw van het materiaal interesseert hem als industrieel ondernemer. Dat dit niet gemakkelijk blijkt te zijn is nogmaals een bewijs dat de energiemarkt een moeilijk te nemen horde is en dit zelfs voor onze beste industriele ondernemers. Het is voor mij nogmaals een bewijs dat wanneer men niet aktief is in de verschillende delen van de energie waardeketen het heel moeilijk is om de risico's onder controle te kunnen houden. Het hebben van eigen productie van bijvoorbeeld zonnepanelen/cellen kan een toegevoegde waarde zijn, het risico van bijvoorbeeld eroderende marges kunnen echter beter opgevangen worden als men ook bijvoorbeeld installateur is, project-ontwikkelaar, trader, leverancier, grijze stroom producent, etc.. om zo de schokken op te vangen en ook een waardebepaling te kunnen doen over de verschillende delen van de energieketen hen.