Energie-Blog

André Jurres

De Nederlandse minister Van der Hoeven wist vorige week te melden dat er mogelijks 20€ korting komt door een terugbetaling/verlaging van de kosten voor het electriciteitsnet. Men spreekt hier van te grote winsten voor de netbedrijven waar ze op zich wel een punt heeft. Kijkende naar elk monopolie kan men hier wel iets voor zeggen en kunnen we alleen maar blij zijn met zoveel scherpte voor goede prijzen.

Het is dan ook jammer dat men “vergeet” dat er een product is in Nederland dat al veertig jaar te duur wordt verkocht, GAS! Het komt daar uit eigen bodem en men betaald vandaag gewoon de marktprijs, sterker nog de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs. Het enige wat deze twee grondstoffen gemeen hebben is dat ze tegenwoordig in KWh worden uitgedrukt, dit is natuurlijk wat kort door de bocht maar toch. Iedereen is het er al lang overeens dat de koppeling niet logisch is en dat deze dient afgeschaft te worden.

Het gaat hier dus gewoon om een platte belasting die men heeft verborgen in een produkt van eigen bodem. Nu zou dit zo erg niet geweest zijn mocht men net zoals in Noorwegen deze “lotto” inkomsten(inkomsten dankzij dom geluk) opzij zetten voor een toekomst zonder deze inkomsten of toch een groot deel ervan. Nu gaan ze in de algemene middelen als deel van het budget waardoor er een structureel onevenwicht ontstaat naar de toekomst toe. Hoe gaat men deze miljarden compenseren als ze binnen twintig jaar voor een groot stuk gaan wegvallen?

 

Kijkende naar de gemiddelde factuur van een gezin ziet men ook dat de gasfactuur twee tot drie maal zo hoog is als de electriciteitsfactuur en is het vooral voor gas dat de gezinnen in de problemen komen. Een korting van de gasfactuur met 10 tot 20% kan perfect met het beschermen van de winstmarges van het staatsbedrijf Gasunie.

En maar klagen over de leveranciers in Nederland en hun “hoge” winsten.