Energie-Blog

André Jurres

Op 30 april 2013 hebben Antwerp Gateway, uitgebaat door DP World Antwerpen en NPG energy een overeenkomst getekend voor de bouw van een biomassacentrale. NPG energy neemt de investering op zich en is verantwoordelijk voor de dagelijkse operationaliteit.
DP World Antwerpen gaat de groene stroom gebruiken voor de werking van installaties aan het Deurganck Dock. De centrale zal jaarlijks 8.200 uren draaien en hoofdzakelijk afvalproducten verwerken tot biogas. De overeenkomst is vandaag getekend door Dhr. Rob Harrison voor DP World Antwerpen en door Dhr. André Jurres voor NPG energy. </b>

Deze nieuwe biomassacentrale met een productiecapaciteit van 3 MW kan genoeg groene stroom leveren voor bijna 6.000 gezinnen. De centrale heeft een groeipotentieel tot 6 MW in het geval er extra behoefte is aan elektriciteit en de marktomstandigheden dit toelaten.

De biomassacentrale zal binnen het half jaar gebouwd worden en de eerste testen zijn voorzien tegen november 2013.  De centrale zal volledig operationeel zijn vanaf het eerste kwartaal van 2014.

André Jurres, NPG energy: De samenwerking met DP World Antwerpen om tot deze overeenkomst te komen toont aan dat ook de bedrijven in de Antwerpse haven, zoals DP World Antwerpen, een duurzame visie hebben en er naar streven om deze effectief te realiseren. NPG energy bouwt zo zijn eerste biomassacentrale in de Antwerpse haven en de investering zal maximaal 11 miljoen euro bedragen. De biomassacentrale produceert groene energie via anaërobe fermentatie op basis van afvalproducten. Anaërobe fermentatie is een volledig natuurlijk proces: organisch materiaal wordt afgebroken en omgezet in biogas. Dit gebeurt in zuurstofloze omstandigheden.

Rob Harrison van DPW, "Uit dit initiatief blijkt duidelijk de loyaliteit en het engagement van Antwerp Gateway en DP World naar de  haven van Antwerpen toe, alsook de drive om alternatieve en duurzame oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die ons te wachten staan op het vlak van milieu. Dit initiatief is een mooi voorbeeld inzake samenwerking met deskundigen en mobilisering van kennis en middelen die leiden tot een win-win situatie. Antwerp Gateway zal onafhankelijker worden en tevens kunnen genieten van een goedkopere aanvoer van elektriciteit. We kijken enorm uit naar de bouw van deze biogasinstallatie waarmee we trouwens tegemoet komen aan een van onze motto's: Planet, People en Profit, wat fantastisch is."

NPG energy nv.:</b>

<span style="text-decoration: underline;"> <span style="text-decoration: underline;">Hoofdkantoor:

Maastrichtersteenweg 523 b3

3700 Tongeren

<span style="text-decoration: underline;">NPG energy nv</b>

<span style="text-decoration: underline;"> </b>NPG energy heeft andere projecten in ontwikkeling en beheer, gebaseerd op bewezen technologieën waaronder biomassa, wind, warmtekrachtkoppeling en zon. Sinds begin 2011 is NPG energy begonnen met de ontwikkeling van duurzame projecten in Nederland.

NPG energy is opgericht door twee ervaren managers en energiespecialisten die op de Belgische energiemarkt actief zijn sinds het begin van de liberalisering. In 2011 werd Roger van Gestel aandeelhouder en manager verantwoordelijk voor de ontwikkeling van projecten in Nederland voor NPG energy.

Van 2002 tot 2007 was Jacques Adam werkzaam als gespecialiseerd consultant bij Essent Belgium voor verschillende projecten en regelgeving. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Essent Belgium in Wallonië.  André Jurres is oprichter (2001) en voormalig Gedelegeerd Bestuurder van Essent Belgium(tot 09/2006).  Daarvoor was hij gedurende elf jaar actief in de telecomsector.

<i> </i>NPG energy investeert dit jaar ongeveer 50 miljoen euro in vier nieuwe biomassacentrales waarvan drie (elk 3 MW) in Vlaanderen (o.a. in Bocholt en de Antwerpse Haven bij DPW) en een in Nederland (biogasinjectie in het gasnet 10 miljoen m3 per jaar).

<i> </i><span style="text-decoration: underline;">Voor bijkomende informatie over NPG energy nv:

Dhr. André Jurres

Tel: +32 (0) 475 23 85 49 of +32 (0)12 441 999

E-mail: andre.jurres@npgenergy.eu 

Website: www.npgenergy.eu 

&nbsp;

DP World Antwerp nv 

Hoofdkantoor in Antwerpen: Nieuwe Westweg Haven 742, 2040 Antwerpen

Postadres: Molenweg Haven 1950, 9130 Doel

DP World heeft een portfolio van meer dan 65 marine terminals verspreid over 6 continenten, inclusief nieuwe ontwikkelingen in India, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Container handling is de kernactiviteit van de onderneming en genereert ongeveer 80% van haar omzet. In 2012, verwerkte DP World meer dan 56 miljoen TEU (Twenty-foot Equivalent container Units). Met zijn gecommitteerde pijplijn van ontwikkelingen en uitbreidingen, stijgt de capaciteit naar verwachting tot meer dan 100 miljoen TEU tegen 2020, in lijn met de marktvraag.

DP World heeft een toegewijd, ervaren professioneel team van 28.000 mensen dat haar klanten over de hele wereld ten dienst staat. Het bedrijf investeert voortdurend in terminal infrastructuur, faciliteiten en haar medewerkers om kwaliteitsdiensten van vandaag en morgen te voorzien, wanneer en waar de klanten ze nodig hebben.

Bij het nemen van deze klantgerichte aanpak, bouwt DP World verder op de bestaande relaties en het hoge service niveau zoals dit ook geldt op haar vlaggenschip Jebel Ali faciliteit in Dubai, dat is uitgeroepen tot 'Best Seaport in het Midden-Oosten' gedurende 18 opeenvolgende jaren.

Activiteiten in België

Antwerp Gateway Deurganck Dock

De Antwerp Gateway terminal aan het Deurganck Dock is ons vlaggenschip containerterminal op de linkeroever van de Schelde. Het is een joint-venture tussen DP World (42,5%), Zim Ports (20%), Cosco Pacific (20%), Terminal Link / CMA-CGM (10%) en Duisport (7,5%), beheerd door DP World.

Antwerp Gateway is voorzien van portaalkranen met een reikwijdte tot 23 containers en een combinatie van Automatic Stacking Cranes (ASC) en straddle carriers. De terminal staat bekend om zijn superieure productiviteit en intermodale connectiviteit.

<span style="text-decoration: underline;">DP World Inland

Beverdonk Container Terminal (BCT) is onze nieuwste inland terminal gelegen in Grobbendonk op het Albertkanaal. BCT heeft een goede connectie met alle diepzee terminals in de Benelux. Met dagelijkse verbindingen naar Antwerpen, Rotterdam en Zeebrugge bieden wij een directe verbinding tussen deze terminals. De hinterland Beverdonk Container Terminal is op oproep 24/7 operationeel en volledig ISPS conform.

<span style="text-decoration: underline;">9th Harbour dock Delwaide Dock

Op het 9<sup>de</sup> havendok bedienen wij een multipurpose terminal, die diensten zoals staal consolidatie, RoRo activiteiten en opslag op lange termijn aanbiedt.

<span style="text-decoration: underline;">Voor bijkomende informatie over DP World Antwerp nv:

Dhr. Rob Harrison

Tel: + 32 (0)473 98 31 91 of +32 (0)3 730 40 04

E-mail: <a href="mailto:rob.harrison@dpworld.com">rob.harrison@dpworld.com</a>

Website: <a href="http://www.dpworld.com/">www.dpworld.com</a>